Fem viner att testa innan du dör
Rörande biografifilm om Judy Garlands tragiska liv, skriver Annika Gustafsson.
Genom att hälla vinet i en karaff kan man lufta bort eventuell svavelton.
23 oktober 2019 20:45
Bästa vinet till grillat med bearnaisesås

I menyn finner du huvudrubrikerna BARNAFÖDANDE, FÖRSKOLAN, SKOLAN och HÖGSKOLAN. Under dessa finns underrubriker med själva innehållet. 

Under AKTUELLT informerar jag om mitt senaste inlägg och var du hittar det.

Få vinet att smaka bättre – så ska det serveras - Sydsvenskan
23 oktober 2019 19:30

Ulla Waldenström

Sauvignon blanc till tacos – en perfekt kombination
Falska flirtar på nätet

Min blogg vänder sig till studenter, yrkesverksamma och forskare inom vård, förskola, skola och högskola.

Jag vill diskutera hur vi kan veta att det vi gör är till nytta för dem vi är till för, nämligen patienterna, de små barnen, eleverna och studenterna. Jag hoppas även att de senare kan få ut något av bloggens innehåll, liksom de politiker och beslutsfattare som i dag gärna använder ordet evidensbaserad utan att riktigt veta vad det innebär.  

9 favoritviner från Spanien och Portugal - Sydsvenskan

Lyxig äkta champagne – expertens 3 favoriter

”Servitrisen” kan bli en feministisk milstolpeGåsatider gör matmiljön kemiskt fri från öl och annat. I alla fall hemma hos mig.Andreas Grube - Sydsvenskan

Det luktar Oscarsnominering, Renée Zellweger!

Jag är barnmorska, beteendevetare och framför allt forskare. Jag har under lång tid forskat om frågor som rör vård i samband med barnafödande. Mitt intresse har särskilt rört förhållandet mellan födandets natur (biologin och psykologin) och födandets kultur (vårdmiljön och den medicinskt tekniska utvecklingen). I min forskning har jag velat göra skillnad, bland annat genom att testa och utvärdera olika vårdformer. Men jag har också velat förstå, till exempel vad som påverkar kvinnors upplevelse av förlossningen.  

Att göra skillnad handlar ofta om att bevisa att något nytt är bättre än det gamla, eller bättre än att inte göra någonting alls. Men att bevisa att det verkligen är åtgärd A som orsakar det önskvärda utfallet B är ofta svårare än man tror. (Gula fingrar orsakar inte lungcancer även om det föreligger ett starkt samband). Därför behövs forskning, men inte vilken forskning som helst, utan helst s.k. effektstudier. 

favoritviner från Spanien och Portugal

Nio fina favoriter för gyllene tillfällen.

Aldrig i livet att jag väljer vin till kräftorna

22 oktober 2019 19:00

7 bordeaux-fynd – lyxvin för en rimlig prislapp

Det mesta som görs inom vård, skola och omsorg bygger på sunt förnuft och beprövad erfarenhet. Endast en mindre del utgår från forskning som ger evidens. Men nu höjs allt fler röster med krav på att verksamheterna ska vara evidensbaserade. Jag tycker att det är en sund utveckling eftersom det i grunden handlar om att inte skada utan göra maximal nytta och att utnyttja våra gemensamma resurser så effektivt som möjligt. 

Faktaresistens och alternativa fakta har blivit vanligare i vårt samhällsklimat. Det understryker vikten av att kämpa för kunskapens värde. Filosofer är eniga om att kunskap förutsätter minst tre villkor: övertygelse, att övertygelsen är sann, dvs. överensstämmer med världen (fakta), och evidens, dvs. att den sanna övertygelsen inte grundar sig på gissning utan på goda grunder.  

Gåsatider gör matmiljön kemiskt fri från öl och annat. I alla fall hemma hos mig.

Nio fina favoriter för gyllene tillfällen.

Alla vanedrickande sommarfirares frälsare.

Hur ett vin skall smaka är den resandes ensak.

Falska flirtar på nätet

Många inlägg handlar om specifika projekt inom mödra- och förlossningsvården, flertalet från min egen forskargrupp. Syftet är att ge en inblick i forskningens verklighet, men också att granska vilka resultat som påverkat vården, vilka som haft marginell eller ingen effekt, och varför det blivit så.

Bästa vinerna till pizza – alla under 100 kronor - Sydsvenskan

”Servitrisen” kan bli en feministisk milstolpe

23 oktober 2019 20:45

 

Annika Gustafsson - Sydsvenskan

Min förhoppning är att våra erfarenheter kan ha giltighet även för andra forskningsområden. Inläggen om förskolan, skolan och högskolan baseras inte på egen forskning utan granskning av andras, genom min egen kritiska forskablick.

Guide: Det här betyder årgången för vinet - Sydsvenskan

 

  

 

 

JAKS PACIFISK massa (6) 2003  2004   2005 packaAN SPIDERMAN HJUL AV FORTUN